Στη διάρκεια του 10 αι. οι πρίγκιπες του Κιέβου, ο Ολέγκ το 911, ο Ίγκορ το 941 και το 944, ο Σβιατοσλάβ το 969 και το 967, και ο Βλαντίμιρος το 988 είχαν πραγματοποιήσει στρατιωτικές εκστρατείες στο Βυζάντιο. Ο στόχος τους όμως δεν ήταν μόνο ληστρικός, αλλά και πολιτικο-οικονομικός, να συναφθούν δηλαδή συμφέρουσες πολιτικές και εμπορικές συμφωνίες.

Το 988 πραγματοποιήθηκε η γνωστή εκστρατεία του πρίγκιπα Βλαντίμιρ στην Χερσόνησο (ή το Κόρσουν, όπως ονομαζόταν από τους Ρώσους). Αφού είχε νικήσει τους Βυζαντινούς στην Κριμαία, ο Βλαντίμιρ βαφτίστηκε και παντρεύτηκε την αδερφή του Βασίλειου Β’ την πορφυρογέννητη πριγκίπισσα Άννα, στο Κόρσουν. Μετά από την επιστροφή τους στο Κίεβο ξεκίνησε η διάδοση του Χριστιανισμού στη Ρωσία.

Από τις αρχές του 13 αι. με την αποδυνάμωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κριμαία βρίσκεται στο κέντρο των εμπορικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της Βενετίας, της Γένουας και της Χρυσής Ορδής.

Στο δεύτερο μισό του 13 αι. οι Γενοβέζοι ιδρύουν στη θέση της Θεοδοσίας, που ήταν υπό την εξουσία των Τατάρων, τον εμπορικό τους σταθμό Καφφά, καθώς και μια σειρά άλλων εμπορικών παροικιών σε όλη την Κριμαία. Οι ανταγωνιστές της Γένουας εγκαταστάθηκαν στην Σουγδέγια, την οποία ονομάζανε Σολντάγια. Τα δυο αυτά κράτη διεξήγαγαν έναν σκληρό αγώνα για τον έλεγχο του εμπορίου στη Μαύρη θάλασσα, αλλά ενώνονταν στις περιπτώσεις επιθέσεων του κοινού τους εχθρού, της Χρυσής Ορδής των Τατάρων.