Μίκης Θεοδωράκης, Νοέμβριος 2003: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο μικρός λαός [οι Εβραίοι] είναι στη ρίζα του κακού, όχι του καλού».

Φεβρουάριος 2011: «Οι Αμερικανοεβραίοι κρύβονται πίσω από τα πάντα, τις επιθέσεις στο Ιράκ, τις οικονομικές επιθέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, οι Εβραιοαμερικάνοι βρίσκονται πίσω από τον Μπους, τον Κλίντον και πίσω από τις τράπεζες».

Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τις δηλώσεις Θεοδωράκη: «Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο και δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση είναι ο απροκάλυπτος αντισημιτισμός. Ο Θεοδωράκης δεν λέει ότι οι Ισραηλινοί είναι δύναμη κατοχής, λέει ότι οι Εβραίοι είναι η ρίζα του κακού. Αυτό είναι αντισημιτισμός όμοιος με εκείνον του Χίτλερ ή του Γκέμπελς».

Πάσχος Μανδραβέλης: “Ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τα έχει δηλώσει όλα. Δήλωσε πρόσφατα και αντισιωνιστής και αντισημίτης. Αγαπά τον εβραϊκό λαό, αλλά πιστεύει ότι «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού». Είπε ότι «πίσω απ’ οτιδήποτε γίνεται σήμερα, είτε είναι ο πόλεμος στο Ιράκ είτε η οικονομική επίθεση στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία και στην Ελλάδα, σήμερα συνδέονται με τον σιωνισμό». Οπότε μάλλον πρέπει να τον κατατάξουμε στην τρίτη κατηγορία [αντισημίτες με τον φερετζέ του αντισιωνιστή], κάτι που πιστοποιείται από τις θέσεις που παίρνει και για μια σειρά από άλλα θέματα (π.χ. ότι Ρώσοι και Κινέζοι ήταν έτοιμοι να μας δώσουν ένα κάρο λεφτά χωρίς ανταλλάγματα).”

Willy Weisz: “Τον Φεβρουάριο του 2011 αναπροσδιορίζεται σε μια τηλεοπτική εκπομπή επί λέξει σαν «αντι-ισραηλινός και σαν αντισημίτης» και συνέχισε «όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο έχουν να κάνουν με το σιωνισμό» κι «Αμερικανοί εβραίοι στέκονται πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε και την Ελλάδα». Και πάλι απάντησε σε εκείνους που του επιστήσανε την προσοχή, σε μια τοποθέτηση του στις 9 Φεβρουαρίου 2011. Σε αυτήν αναφέρθηκε στην αρχή στους ίδιους τους Εβραίους, ακριβέστερα στους ραβίνους τους, τους οποίους στοχοποίησε σαν υπεύθυνους για τη δολοφονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μιας και οι ίδιοι οι Έλληνες τους είχαν δείξει το δρόμο για να σωθούν. Και στο προ-προτελευταίο απόσπασμα συμπυκνώνεται ο αντισημιτισμός του στην έκφραση «είναι ένα παράδοξο της ιστορίας το ότι τα κύρια θύματα του χιτλερισμού» – τα οποία όπως περιέγραψε προηγουμένως ήταν οι Εβραίοι – «μιμούνται τώρα με ακρίβεια τις μεθόδους του τελευταίου για την παγκόσμια επικυριαρχία».”