Κάθε λέξη μιὰ ἀλήθεια τὸ κείμενο τοῦ Νίκου Πία. Προτοῦ ἐκφέρει κανεὶς γνώμη γιὰ τὰ ἑλληνικὰ πράγματα πρέπει νὰ τὸ ἔχει μελετήσει προσεκτικὰ καὶ ἀφομοιώσει. Δὲν λέγεται κάτι πρωτόγνωρο, ὅμως ἔχει πυκνότητα καὶ ἀμεσότητα ποὺ τὸ καθιστᾶ ὑποδειγματικό.

Ἂς εἶναι σαφές. Τὸ πρόβλημα τῆς Ἑλλάδας δὲν εἶναι ἐκεῖνος ἢ ὃ ἄλλος κακὸς πρωθυπουργός, οἱ μίζες τῶν χρηματιζόμενων ὑπουργῶν καὶ ἡ ἀνοησία κάποιων στελεχῶν τῆς κυβέρνησης. Τὸ θεμελιῶδες, κεντρικὸ καὶ μεγάλο πρόβλημα τῆς Ἑλλάδας εἶναι ἡ Ἀριστερά. Ἂν αὐτὸ ποὺ ὀνομάζουμε κοινὴ γνώμη ἢ νοοτροπία δὲν ἀπεγκλωβιστεῖ ἀπὸ τὶς ἀριστερὲς μπαροῦφες, προκοπὴ δὲν θὰ ἔρθει στὸν αἰῶνα τὸν ἅπαντα, μὲ καμμιὰ κυβέρνηση καὶ μὲ κανένα πρωθυπουργό.

___

Στη διάρκεια πρόσφατης πτήσης για Κ. Λουμπούρ έπιασα κουβέντα με Ελβετό επιχειρηματία στα ζαχαρώδη προϊόντα.

— Αν κι εκλέξατε σχετικά φιλελεύθερο πρωθυπουργό, για μας τους κεντροευρωπαίους θεωρείστε αριστερή σφηκοφωλιά, μου είπε! Κι αφού του εξήγησα πως η 5η φάλαγγα του Σύριζα επιχείρησε το 2015-2019 κατάλυση θεσμών κι επιβολή ολοκληρωτισμού και δεν πίστευε στ’ αυτιά του, το γυρίσαμε στην Οικονομία.

— Πόσοι είναι οι κρατικοδίαιτοι σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό; με ρώτησε.

— Ο μισός ενεργός πληθυσμός είναι κρατικοδίαιτος, τον πληροφόρησα. Δημόσιο και Συνταξιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια! Το Κράτος κοστίζει στο φορολογούμενο όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας και δεν τολμά κανείς να το εκσυγχρονίσει, γιατί η ψήφος του ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις!

Ο πολίτης επιχορηγεί -πέραν των εισφορών- με το πρωτοφανές 10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και την επιβίωση του ασφαλιστικού. Το 67% του συνόλου του λαού βασίζεται στους φόρους του υπόλοιπου 33%! Πρώτοι στην Ε.Ε. σε άμεσους φόρους με 17,5% του ΑΕΠ, απ’ τους πρώτους στη φορολογία εισοδημάτων, τρίτοι πιο ακριβοί λόγω φόρων στη βενζίνη.

Κι ενώ με γουρλωμένα μάτια μου λέει “Νικ μου περιγράφεις χώρα του τέως σοβιετικού μπλοκ”, του ρίχνω τη χαριστική βολή: Αυτό το απαρχαιωμένο και δυσκίνητο κράτος ρυθμίζει ακόμα την οικονομική ζωή μαζί με τις συντεχνίες και τα αριστερά συνδικάτα.

— Μην περιμένετε να δείτε σοβαρές επενδύσεις μου απαντά, παρά μόνο αεριτζίδικα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Σ’ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον είστε βαρκούλα σε αφρισμένο ωκεανό. Στις χώρες του Βίζεγκραντ η αριστερά έχει σβήσει από το χάρτη, το επενδυτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά φιλικό και υπάρχει επενδυτική απόβαση. Η Τσεχία ήδη κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ απασχόλησης κι ακολουθούν από κοντά Πολωνία και Ουγγαρία.

Ντράπηκα να του πω πως αν ανοίξει επιχείρηση στο αριστερό μας ανθρωπιστάν, θ’ αποκτήσει συνέταιρο το φορομπηχτικό Κράτος με συμμετοχή στα κέρδη 70%. Αλλά με 0% συμμετοχή στη διευκόλυνση σύστασης της εταιρίας, στην επιτάχυνση δικαστικών, αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών διαφορών, στον ιδρώτα και στις βραδινές αγωνίες του για τη πορεία της.

Ντράπηκα να του πω πως θα αποκτήσει και τοποτηρητές τους αριστερούς αναρχομπάχαλους! Αν δεν ανανεώσει τη σύμβαση σε υπάλληλο του, θα του βάλουν βόμβα, κάψουν, σπάσουν, βρωμίσουν με συνθήματα, φράξουν τη πύλη της επιχείρησης, απειλώντας τον ίδιο και την οικογένεια του. Γνωρίζοντας πως οι πράξεις τους είναι πλημμεληματικές.

Ντράπηκα να του πω πως με τον φόβο του πρωτοφανούς 31% που πήραν τα φασιστόπουλα στις εκλογές, όσο κι αν έχει τη βούληση η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται τις ψήφους όχι μόνο δημοσίων υπαλλήλων και κάθε ισχυρής συντεχνίας, αλλά μέχρι και αυτές των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων. Πως αν δεν περάσει κάτω από 15% η δράκα των σταλινικών του Σύριζα χάνοντας κάθε δυναμική επανόδου στην εξουσία, ανατροπές και μεγάλα άλματα στο μέλλον δεν πρόκειται να γίνουν!