Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών είναι φυσικά θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και κατάκτηση της Ευρώπης. Ωστόσο, μία αποτελεσματική πολιτική και οικονομική Ένωση πρέπει να εξασφαλίζει περιφερειακά ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία, με κατάλληλες διαρθρωτικές και φορολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση φαινομένων ερημοποίησης της περιφέρειας.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της. Μία σύγκριση μεταξύ των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για να είναι βιώσιμη η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης, πρέπει να μπορεί να παράγει ευημερία για όλα τα μέλη της και να έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ανισορροπιών και κρίσεων. Οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούνται. Και η μετατροπή του E.S.M. σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.