Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ταξικό πρόσημο. Γιατί δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αναδιανομή. Δεν υπάρχει άθροισμα ατόμων, υπάρχει κοινωνία. Και θέλω σήμερα να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, αλλά και με τους πολίτες που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αυστηρά. Δεν υπηρετήσαμε και εμείς πάντα αυτές τις αξίες με την απαραίτητη συνέπεια. Έχουμε και εμείς ευθύνες για τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Παθογένειες που, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, έφεραν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και θεσμική χρεοκοπία.

Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, Διαφθορά. Αυτές είναι μερικές από τις παθολογίες της Μεταπολίτευσης για τις οποίες φέρουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα, και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε, δεν εξαιρώ και το δικό μας. Της Μεταπολίτευσης που είχε αναρίθμητα καλά, αλλά τα οποία σε κρίσιμες στιγμές δεν τα υπερασπιστήκαμε. Έχουμε και γι’ αυτό ευθύνες. Και έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος.

Έτσι φτάσαμε στην τραγική εμπειρία της τελευταίας τριετίας. Με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα έπιασε πάτο.

Η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, όχι μόνον ανέστρεψε την πορεία εξόδου από την κρίση, έκανε κάτι πολύ χειρότερο, καλλιέργησε το ταξικό μίσος. Ζωντάνεψε πεθαμένες ιδεοληψίες. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει καθεστώς…

Ποτέ δεν συνυπήρξαν μαζί και δεν έδρασαν ταυτόχρονα όλες οι παθογένειες της Μεταπολίτευσης στην ένταση που τις βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Αυτοί που τάχα επαγγέλλονται το νέο σήμερα είναι η χειρότερη Ελλάδα του χθες. Ήρθαν στην εξουσία όντας ήδη διεφθαρμένοι πολιτικά και ηθικά, λέγοντας συνειδητά αναρίθμητα ψέματα. Και η διακυβέρνησή τους προκάλεσε ανυπολόγιστη φθορά στη χώρα…

Η ανάκαμψη της χώρας απαιτεί θυσία, τόλμη και αυταπάρνηση. Η Νέα Δημοκρατία καλείται και πάλι να κάνει πράξη αυτό που το όνομά της υποδηλώνει. Να οικοδομήσει μια νέα Ελληνική Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα. Και να μην ξεχνάμε ποτέ τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ίδρυε τη Νέα Δημοκρατία: «Εμείς, οι λιγότεροι, οι επώνυμοι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους περισσότερους και τους ανώνυμους». Τα λόγια του αυτά δίνουν και σήμερα το μέτρο της δικής μας ευθύνης.

Δεν θα ξαναγίνουν τα λάθη που κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς και τη λειτουργία του Κράτους. Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε την ισονομία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Φρέσκα στελέχη και έμπειροι πολιτικοί, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πήχης μπαίνει ψηλά. Δεν θα συμβιβασθώ με τίποτα λιγότερο.  Γιατί τίποτα άλλο δεν θα δεχθεί η κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Η κρίση που βιώνουμε δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο…

Μια από τις τραγικές συνέπειες της κρίσης είναι ότι η κοινωνία μας, πιασμένη στο δίχτυ του λαϊκισμού, της οικονομικής δυσπραγίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον, έγινε εσωστρεφής και αποκόπηκε από τις συνταρακτικές εξελίξεις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας. Κλειστήκαμε στο καβούκι μας. Αλλαγές κοσμογονικές, στην τεχνολογία, στις δυνατότητες του ανθρώπου, αλλά και στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς δεν αφορούν τον δημόσιο διάλογο.

Μια Κυβέρνηση όπως αυτή που φιλοδοξούμε να σχηματίσουμε, μια Κυβέρνηση ανόρθωσης και μεγάλων τομών, δεν μπορεί να αγνοεί τον κόσμο που αλλάζει.