Η Ελλάδα έχει πολλά να συνεισφέρει στη συζήτηση αυτή. Έχουμε γνώση των προβλημάτων. Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν στην άμυνα άνω του 2% του Α.Ε.Π. και η συμμετοχή μας στην εφαρμογή των σχετικών πολιτικών είναι καθοριστική.

Πρόκειται για αμοιβαίο όφελος, καθώς η προώθηση μιας κοινής πολιτικής άμυνας θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αξιοποιήσει μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και υποδομές. Αλλά θα επιτρέψει και σε μας να περιορίσουμε τις δαπάνες για την άμυνά μας, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις μιας κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Και φυσικά μπορούμε και πρέπει να έχουμε απολύτως κομβικό ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στην Ε.Ε. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος από όσο μας αναλογεί.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος. Θα το επικαιροποιήσουμε άμεσα διότι οι συγκυρίες αλλάζουν διαρκώς. Τις μέρες αυτές που οι μεταναστευτικές ροές έχουν και πάλι αυξηθεί, η ανάγκη εφαρμογής του γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Και επειδή πολλές πτυχές αφορούν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είναι αναγκαία η προώθηση των θέσεων αυτών σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.