Με έμφαση στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη είναι τεράστια και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί στο όνομα των τωρινών μας οικονομικών δυσκολιών. Όπως, αντίστροφα, η ανάδειξη των γεωπολιτικών πτυχών δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα με φοβικό τρόπο ή με αμηχανία.

Για την κρίση στη χώρα μας ασφαλώς φταίμε εμείς οι ίδιοι που για πολλά χρόνια δεν φροντίσαμε ούτε τα δημοσιονομικά μας να έχουμε σε τάξη, ούτε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν να υλοποιήσουμε. Αλλά ευθύνες έχει και η ίδια η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η οποία δεν είχε δημιουργήσει εγκαίρως αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας, ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Η Ελλάδα σήμερα δεν πρέπει να διστάζει να μιλήσει για δημοσιονομική πειθαρχία, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την ψηφιακή οικονομία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Αντιθέτως, υποχρεούται να έχει άποψη.