Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Μακρόν του οράματός του για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, δίνει μια νέα πνοή στο όλο εγχείρημα.

Είναι μια ατζέντα τολμηρή, διότι δεν αφορά μόνο την πορεία της οικονομικής ενοποίησης και του κοινού νομίσματος, αλλά και την θεσμική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσής μας. Αφορά όμως και τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.

Προσυπογράφω το μεγαλύτερο μέρος της και στηρίζω την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου. Όπως στηρίζουμε και την φιλόδοξη προσπάθεια του προέδρου Γιουνκέρ για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως την παρουσίασε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η βούληση της νέας γερμανικής Κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν το διάλογο, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ιστορικό μας καθήκον να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, γιατί το παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ενεργά το «παρών» σε αυτόν τον διάλογο. Είμαστε από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Το ειδικό μας βάρος είναι μεγάλο, καθώς η δική μας ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη αποτελεί θεμέλιο της ίδιας της Ένωσης.