Για την Ελλάδα η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι διαμορφώνεται το τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα θα καταβάλει προσπάθεια να ξεφύγει από μία πολυετή ύφεση και θα επιστρέψει πλέον σε μονοπάτι δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει de facto κίνδυνο να τοποθετηθεί στην χαμηλή ταχύτητα της Ευρώπης, αν δεν μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το βήμα των υπόλοιπων χωρών. Αυτό θα είναι μια εθνική ήττα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους με δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να προχωρήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. Όχι επειδή το επιτάσσει κάποιο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά γιατί έτσι θα πάμε μπροστά, έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων. Και γιατί έτσι θα δυναμώσουμε το ρόλο και τη θέση μας στην Ευρώπη της επόμενης μέρας.

Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Παράλληλα, δεν αξιοποιήσαμε τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων τριών ετών.