Είμαστε πάρα πολύ κακοί στην Ελλάδα στο να διαχειριζόμαστε το απρόβλεπτο. Όποτε μας τυχαίνει ένα απρόβλεπτο θεωρούμε ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει.

Το απρόβλεπτο, το τυχαίο, είναι μέσα στη ζωή και νομίζω ότι αν έχει συντελεστεί μία αλλαγή στην ελληνική κοινωνία θετική είναι ότι, περισσότερος κόσμος διαπίστωσε ότι γι αυτή την κρίση η οποία μας ήρθε, προφανώς έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς οι ίδιοι, κι αυτό, διότι δεν μας την επέβαλε κατ ανάγκη κάποιος τρίτος, κι ότι πρέπει κάτι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, να μην τα περιμένουμε όλα απο κάποιον στο εξωτερικό.

Ασχολούμαι πάρα πολύ με τα θέματα παιδείας κι έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα είναι πρώτη μου προτεραιότητα.

Ελευθερία στην παιδεία τι σημαίνει; Μεγαλύτερη αυτονομία, αυτονομία στα σχολεία, αυτονομία στα Πανεπιστήμια, αυτονομία στους δασκάλους, απομάκρυνση από τον εναγκαλισμό ενός υπουργείου το οποίο λειτουργεί με μία λογική πατερούλη. Τί είναι το υπουργείο παιδείας; Ο μεγάλος πατερούλης…

Θέλω τον δάσκαλο στο σχολείο ο οποίος θα θελήσει να διευρύνει λίγο το γνωστικό αντικείμενο και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα άλλο βιβλίο, να το κάνει αυτό το πράγμα. Η πρώτη προτεραιότητα στην παιδεία είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στα σχολεία, στις σχολικές μονάδες, μεγαλύτερη ελευθερία στα πανεπιστήμια, και από εκεί και πέρα βέβαια μια αξιολόγηση του παραγόμενου αποτελέσματος. Δεν νοείται ελευθερία χωρίς αξιολόγηση να το πούμε αυτό. Διότι από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει ουσιαστικά κράτος.