Το 2018 θα έχει επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος που είχα θέσει όταν ανέλαβα την προεδρεία της Ν.Δ. Ποιος είναι αυτός; Ο στόχος της λειτουργίας μόνο από ιδιωτική χρηματοδότηση και η χρήση της κρατικής χρηματοδότησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μόνο των δανειακών υποχρεώσεων. Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτό που έχουμε πετύχει ως προς την διαχείριση των οικονομικών μας.
 
Την ίδια λογική ακολουθούμε και στα οργανωτικά ζητήματα του Κόμματος, στη στελέχωση αλλά και στη συγκρότηση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Με ανοιχτές διαδικασίες, με είσοδο νέων ανθρώπων που θα μας πάνε μπροστά.

Ανοίγω πάλι μια παρένθεση και θυμίζω ότι στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. που άλλαξε το καταστατικό του Κόμματός μας για πρώτη φορά με δική μου εισήγηση επεβλήθη στον ίδιο τον Πρόεδρο θητεία. Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Ν.Δ. με πενταετή θητεία. Και αυτό από μόνο του συνιστά μια καινοτομία που ενισχύει πιστεύω στα μάτια των πολιτών την αξιοπιστία των πολιτικών Κομμάτων. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε μόνο εκεί. Πρέπει να προσελκύσουμε και νέα στελέχη στο Κόμμα μας. Και αυτό κάναμε μέσα από μια εξαντλητική αξιολόγηση, μέσα από ένα καινούριο εργαλείο το Μητρώο Στελεχών. Στο οποίο σχεδόν 2.000 στελέχη, που δεν είχαν σχέση μέχρι σήμερα με τη Ν.Δ., πέρασαν από μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης και αποδείξαμε με αυτό τον τρόπο ότι δεν χρειάζεσαι κάποιο μέσο, κάποιο γνωστό να γνωρίζει τον Πρόεδρο για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα πολιτικό Κόμμα. Μπορείς να έρθεις, να αξιολογηθείς και να αξιοποιηθείς ανάλογα με τις πραγματικές σου δυνατότητες.
 
Αυτό το μήνυμα το στείλαμε και μέσα από τα Προσυνέδριά μας, τα οποία δεν απευθύνονται σε στενά κομματικά ακροατήρια αλλά είχαμε ομιλητές οι οποίοι είναι έξω από το πλαίσιο του Κόμματος, οι οποίοι μας κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και απόψεις για το πρόγραμμά μας. Το κάναμε και στα Προσυνέδρια μας αλλά και στις ημερίδες  που οργανώσαμε μέσα από τις οποίες γίνεται γόνιμος διάλογος και παράγεται πολιτική. Το ίδιο θα συμβεί και στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος που θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, σε 10 μέρες από τώρα, όπου θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Μεγάλο μέρος του σχεδίου αυτού αφορά στη λειτουργία του Κράτους και των θεσμών.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: πως η Νέα Δημοκρατία ακούει, καταλαβαίνει, διδάσκεται και εξελίσσεται. Ως Κόμμα, αλλά και ως θεσμικό γρανάζι του πολιτικού μας συστήματος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ισχυριστώ ότι είμαστε αλάνθαστοι. Έχω κάνει τρομερή αυτοκριτική για τα δικά μας σφάλματα. Υποστηρίζω όμως – και το υποστηρίζω με πίστη στα όσα κάνουμε – ότι τα λάθη μας τα διορθώνουμε και μαθαίνουμε από αυτά. Ότι αλλάζουμε οι ίδιοι για να μπορέσουμε αύριο να πείσουμε τους πολίτες ότι αλλάξουμε την Ελλάδα. Και το κάνουμε με γενναιότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και εντιμότητα απέναντι στους πολίτες. Αυτό αποτυπώνεται και στη λειτουργία μας και στις πολιτικές μας θέσεις.

Στα Προσυνέδρια και στο Συνέδριο που ακολουθεί, παρουσιάζουμε το σχέδιό μας για τη λειτουργία του ελληνικού Κράτους αλλά και τον εξορθολογισμό του. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δράσεις που θα βελτιώσουν όλες τις πτυχές της δημόσιας διοίκησης. Όχι μόνο επειδή αυτό θα είναι προς όφελος του πολίτη, αλλά επειδή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς.
 
Σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ, υπάρχει ευθεία συσχέτιση μεταξύ της εμπειρίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και στην εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, είτε πρόκειται για την κεντρική διοίκηση είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και στα δύο βέβαια η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση. Η συσχέτιση αυτή είναι λογική.