Πιστεύω σε μια Ευρώπη κυρίαρχη, ενωμένη, αλληλέγγυα  και δημοκρατική. Με σύνορα που θα επεκτείνονται αλλά μόνο για χώρες που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις εναρμονισμού με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εφόσον βέβαια αποδέχονται απόλυτα τις αρχές και τις αξίες μας.  Και τονίζω τη λέξη απόλυτα. Διότι στα ζητήματα αυτά «menu a la carte» δεν προβλέπεται. Θέλω μια Ένωση που δεν θα κινείται με το ρυθμό του πιο αργού μέλους.

Ταυτόχρονα, όμως, μια Ένωση που δεν θα σταματά να στηρίζει τα πιο αδύναμα μέλη της, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κενό γράμμα.

Μια Ένωση με έμφαση στην ελευθερία του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με αυξημένη μέριμνα για τους Ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές – ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας.

Μια Ένωση με πραγματικά εναρμονισμένη αγορά ενέργειας, που θα δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές. Με πολιτικές για μια ισχυρή και καινοτόμα βιομηχανία. Με αδιαπραγμάτευτη  – και το τονίζω αυτό – έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με όλα τα Κράτη, τα οποία το επιθυμούν, μέλη της Ευρωζώνης. Με αυξημένο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό υπό την πολιτική ευθύνη ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών.

Με ένα ισχυρό, αντιπροσωπευτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα νομοθετεί ουσιαστικά και θα ελέγχει την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία για το κοινό μας καλό.

Με ευρωπαϊκή Παιδεία. Με πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Με ανταλλαγές μαθητών που θα ξεκινούν από το Λύκειο. Με μια Παιδεία που θα φέρει τους νέους μας σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αξίες. Που θα διαμορφώνεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και στον πολιτισμικό πλούτο κάθε λαού. Διότι πιστεύω έντονα ότι η ισχυρότερη συνεκτική ύλη των πολιτών της νέας Ευρώπης θα είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε ευρωπαϊκή κουλτούρα, ευρωπαϊκός πολιτισμός, ευρωπαϊκή καινοτομία, ευρωπαϊκή γνώση…

Πιστεύω σε μια Ένωση με κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Και βέβαια με κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Επίσης ένας τομέας που η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και λόγω των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεών της μπορεί να έχει βαρύνοντα λόγο. Και πιστεύω βέβαια σε μια Ένωση με κοινή μεταναστευτική πολιτική και με κοινή πολιτική ασύλου. Μια Ένωση με συνευθύνη στη φύλαξη των κοινών μας συνόρων. Και βέβαια με στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών ασφάλειας κάθε χώρας.

Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία αγωνίζομαι και αυτήν την Ευρώπη οραματίζομαι και δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι μαζί με τους Έλληνες πολίτες που στην πλειοψηφία τους, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι συντάσσονται με αυτήν την προοπτική. Και βέβαια μαζί με άλλους μεταρρυθμιστές – ευρωπαϊστές ηγέτες, όπως κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ατζέντα του οποίου για μια νέα Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό ταυτίζομαι, αλλά όπως πιστεύω ότι ταυτίζεται και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο μετασχηματισμός, λοιπόν, της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που σκιαγράφησα θα εξασφαλίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερες απαντήσεις στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Από την τρομοκρατία και τη μετανάστευση, ως την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή επανάσταση. Προκλήσεις – που πρέπει να το πούμε και να το τονίσουμε – καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της.

Στον αντίποδα αυτού του οράματος για την Ευρώπη, οι μεγάλοι εχθροί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν και παραμένουν ο εθνικισμός, ο απομονωτισμός και βέβαια ο λαϊκισμός. Ρεύματα που έχουν κερδίσει έδαφος στην πολιτική σκηνή της ηπείρου, έχοντας μετουσιωθεί σε υπολογίσιμες πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις που δυστυχώς, πάντα βρίσκουν εύφορο έδαφος να ευδοκιμήσουν σε περιόδους κρίσης. Σε περιόδους όπου οι πολίτες χάνουν την ελπίδα τους για το μέλλον και έτσι πιο εύκολα στρέφονται κατά των πολιτειακών, των πολιτικών, των κοινωνικών θεσμών, αλλά και των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου.