Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία αγωνίζομαι και αυτήν την Ευρώπη οραματίζομαι και δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι μαζί με τους Έλληνες πολίτες που στην πλειοψηφία τους, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι συντάσσονται με αυτήν την προοπτική. Και βέβαια μαζί με άλλους μεταρρυθμιστές – ευρωπαϊστές ηγέτες, όπως κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ατζέντα του οποίου για μια νέα Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό ταυτίζομαι, αλλά όπως πιστεύω ότι ταυτίζεται και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο μετασχηματισμός, λοιπόν, της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που σκιαγράφησα θα εξασφαλίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερες απαντήσεις στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Από την τρομοκρατία και τη μετανάστευση, ως την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή επανάσταση. Προκλήσεις – που πρέπει να το πούμε και να το τονίσουμε – καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της.

Στον αντίποδα αυτού του οράματος για την Ευρώπη, οι μεγάλοι εχθροί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν και παραμένουν ο εθνικισμός, ο απομονωτισμός και βέβαια ο λαϊκισμός. Ρεύματα που έχουν κερδίσει έδαφος στην πολιτική σκηνή της ηπείρου, έχοντας μετουσιωθεί σε υπολογίσιμες πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις που δυστυχώς, πάντα βρίσκουν εύφορο έδαφος να ευδοκιμήσουν σε περιόδους κρίσης. Σε περιόδους όπου οι πολίτες χάνουν την ελπίδα τους για το μέλλον και έτσι πιο εύκολα στρέφονται κατά των πολιτειακών, των πολιτικών, των κοινωνικών θεσμών, αλλά και των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου.