Καμία Κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το θεσμικό οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης με σκοπό να προκαλέσει διχασμό και μόνιμες πληγές στην ελληνική κοινωνία. Καμία Κυβέρνηση δεν είχε ευτελίσει σε τέτοιο σημείο το δημόσιο διάλογο μέσα από ρητορική και πρακτικές ανάρμοστες για χώρα της Ευρώπης. Καμία πολιτική δύναμη δεν είχε επιδείξει, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τέτοια αλαζονική και καθεστωτική νοοτροπία. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια: Η σημερινή Κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ενισχύσει τους θεσμούς. Προσπαθεί να τους χειραγωγήσει, φέρνοντάς τους στα μέτρα της, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά η ήδη καχεκτική Δημοκρατία μας.


 
Αυτό που πρέπει να κάνει όποιο Κόμμα επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι να επιχειρήσει την αυτοκριτική του και να διορθώσει τα λάθη του. Τόσο στις πολιτικές του όσο και στον τρόπο λειτουργίας του. Θα ξεκινήσω από το δεύτερο.

Για να ανταποκρίνονται τα πολιτικά Κόμματα στις προσδοκίες των πολιτών, θα πρέπει να χειρίζονται τα του οίκου τους, όπως θέλουν να διαχειριστούν τα ζητήματα διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία έχει προβεί σε σημαντικές θεσμικές βελτιώσεις του πλαισίου λειτουργίας της. Πολλές από τις οποίες έχουν υποδειχθεί και σε συζητήσεις που είχαμε με την Διεθνή Διαφάνεια.

Με το νέο καταστατικό απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός. Φέτος, πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Έχουμε ήδη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μας βασικά στοιχεία της οικονομικής μας διαχείρισης, δίχως να περιμένουμε την ανάρτησή τους από τη Βουλή, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Πέραν των ήδη δημόσιων στοιχείων, όπως τα Πόθεν Έσχες και τις προεκλογικές δαπάνες, η Ν.Δ. ανέβασε στην ιστοσελίδα της,
 
Τους απολογισμούς οικονομικών πεπραγμένων για το 2016 και το πρώτο εννεάμηνο του 2017.
Τον ισολογισμό του 2016 που περιλαμβάνει και τα στοιχεία του 2015.
Τον πίνακα της κρατικής χρηματοδότησης του Κόμματος.
Τον πίνακα οικονομικής εξυγίανσης της λειτουργίας του Κόμματος.
Τον κατάλογο των δανειακών συμβάσεων του Κόμματος.
Την πλήρη περιγραφή όλων των ενεργειών που έχει κάνει το Κόμμα για τη ρύθμιση των δανείων του μέσα από τις επιστολές προς τις Τράπεζες.
 
Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι υποχρεώσεις που βαρύνουν όλα τα πολιτικά κόμματα και θεσπίσαμε εμείς ως Κυβέρνηση το 2014 με το νόμο για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια, η Βουλή δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

Είμαστε το πρώτο Κόμμα στην Ελλάδα που μπαίνουμε σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας ως προς τα οικονομικά μας. Από αυτό το βήμα καλώ τον Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει επιτέλους το σχετικό νόμο και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που προβλέπονται για όλα τα πολιτικά Κόμματα. Από τα στοιχεία αυτά θα δείτε ότι από τον Ιανουάριο του 2016 η Ν.Δ., έχει πετύχει ένα μικρό οικονομικό θαύμα εξυγίανσης.

Το 2016 τα λειτουργικά έξοδα, μειώθηκαν κατά 63% σε σχέση με το 2015, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2017 έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 30% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2016. Με άλλα λόγια μέσα σε 21 μήνες από 8,2 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά έξοδα έχουν περιοριστεί σε 2,1 εκατ. ευρώ, μια μείωση της τάξης του 74,4%. Επιπλέον, και αυτό έχει τη δικιά του ιδιαίτερη σημασία, το πρώτο εννεάμηνο του 2017, 101.761 συμπολίτες μας προμηθεύτηκαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ., και θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια, αποφέροντάς μας από αυτή μόνο την κίνηση έσοδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.