Πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα λένε ότι η Ευρώπη, μέσω του μνημονίου αλλά και με άλλα μέσα, θέλει να κάνει την Ελλάδα μια χώρα φτηνής εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κοινωνικό κράτος και με εξαθλίωση των πολλών.

Σκοπός αυτής της κακής Ευρώπης είναι, για τους πολιτικούς αυτούς, να ωφελήσει τους λίγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να εξυπηρετήσει «ιμπεριαλιστικά» σχέδια μιας μικρής ελίτ. Πρόκειται για μια εκστρατεία συνειδητής παραπλάνησης..

Αν ήταν αληθινοί αυτοί οι ισχυρισμοί, τότε θα έπρεπε ο «ιμπεριαλισμός» να ελέγχει απόλυτα τα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών όλης της Ευρώπης αφού όλα στοιχεία που πηγάζουν από αυτά δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς, ότι δεν υπάρχει καμμία εξαθλίωση και ότι υπάρχει λιγότερη ανισότητα στην υπόλοιπη ΕΕ από ό,τι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Βρετανία.

Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει επίσης να ήταν απίστευτα εύπιστοι αφού σε κάθε εκλογή επιλέγουν με δημοκρατικό τρόπο τα κόμματα που οι επικριτές αυτοί θεωρούν ότι επιτίθενται στην πλειοψηφία.

Οι συνωμοσιολογικές αυτές θεωρίες κρύβουν την γύμνια των ιδεών αυτών που τις προτείνουν.  Το πρόβλημα της Ελλάδας βρίσκεται στο εσωτερικό της. Ακόμα και πριν από την κρίση του 2010, είχαμε από τις μεγαλύτερους δεικτες ανισότητας, την χειρότερη διαφθορά, την πιο αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τα πιο σπάταλα κόμματα, τα χειρότερα σχολεία και από τις πιο ακριβές και αναποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

Τα προβλήματα της χώρας μας είναι τεράστια και ξεκινούν ακριβώς από το γεγονός ότι δεν συμβαδίσαμε με τις πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τα κλειδιά της ευρωπαϊκής ανάπτυξης είναι τρία, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία και το κοινωνικό κράτος. Η δημόσια διοίκηση είναι ανεξάρτητη, παρέχει αντίβαρα στην δύναμη της πλειοψηφίας και εξασφαλίζει μια ουδετερότητα και συνέχεια στους θεσμούς, ενώ βοηθά την σοβαρή αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Με την παιδεία τα κράτη μέλη της ΕΕ καλλιεργούν την ανεκτικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ενώ δίνουν ίσες ευκαιρίες σε νέα παιδιά με ταλέντο και προσελκύουν τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο στην τεχνολογία ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Με το κοινωνικό κράτος προστατεύουν όλους από την ανέχεια ή την ανεργία, εξασφαλίζουν ιατρική περίθαλψη για όλους και παρέχουν φροντίδα σε όσους στην τρίτη ηλικία την χρειάζονται.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πούμε ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει τραγικά και στους τρεις τομείς. Η δημόσια διοίκηση είναι στο έλεος της πελατειακής διαφθοράς, η παιδεία είναι υπό διάλυση και το κοινωνικό κράτος ανεπαρκέστατο. Γι αυτό βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα σε κρίση, όχι επειδή είναι στο Μνημόνιο.

Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα επενδύει στην απόγνωση και την παραπληροφόρηση… Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι η λύση.

Αποσπάσματα από άρθρο του Παύλου Ελευθεριάδη στο Ποτάμι