Πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα λένε ότι η Ευρώπη, μέσω του μνημονίου αλλά και με άλλα μέσα, θέλει να κάνει την Ελλάδα μια χώρα φτηνής εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κοινωνικό κράτος και με εξαθλίωση των πολλών.

Σκοπός αυτής της κακής Ευρώπης είναι, για τους πολιτικούς αυτούς, να ωφελήσει τους λίγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να εξυπηρετήσει «ιμπεριαλιστικά» σχέδια μιας μικρής ελίτ. Πρόκειται για μια εκστρατεία συνειδητής παραπλάνησης..

Αν ήταν αληθινοί αυτοί οι ισχυρισμοί, τότε θα έπρεπε ο «ιμπεριαλισμός» να ελέγχει απόλυτα τα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών όλης της Ευρώπης αφού όλα στοιχεία που πηγάζουν από αυτά δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς, ότι δεν υπάρχει καμμία εξαθλίωση και ότι υπάρχει λιγότερη ανισότητα στην υπόλοιπη ΕΕ από ό,τι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Βρετανία.

Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει επίσης να ήταν απίστευτα εύπιστοι αφού σε κάθε εκλογή επιλέγουν με δημοκρατικό τρόπο τα κόμματα που οι επικριτές αυτοί θεωρούν ότι επιτίθενται στην πλειοψηφία.