Στη συνέχεια, ο αγώνας εναντίον των κομμουνιστών το 1946 – 49, τα νέα εγκλήματα και το Παιδομάζωμα, έθεσαν πιο πολύ στο περιθώριο τα μαζικά ειδεχθή εγκλήματα του 1943 – 44.

Από την επομένη της νίκης επί της ανταρσίας στον Γράμμο, τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς και του κέντρου άρχισαν να πλειοδοτούν σε παραχωρήσεις στην αριστερά, η πρώτη για να την κρατά μακριά από το κέντρο και το τελευταίο για να την προσεταιρίζεται. Ήταν η περίφημη πολιτική λήθης για δήθεν καλλιέργεια εθνικής ενότητος!

Μετά ήρθε η δικτατορία και με τους απαράδεκτους διωγμούς φρονημάτων αντί πράξεων, «λεύκανε» τους εγκληματίες και έθαψε τα εγκλήματά τους. Η πλειοδοσία μεταξύ των κομμάτων, της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ) και κεντροδεξιάς (ΝΔ) τώρα, για τις ψήφους των αριστερών, επανήλθε μετά τη μεταπολίτευση.

Το πρώτο (ΠΑΣΟΚ), το 1981 – 82 ανεγνώρισε το ΕΑΜ/ΚΚΕ ως αντιστασιακές οργανώσεις, και έδωσε τις συντάξεις και τους χαμένους βαθμούς τους σε αξιωματικούς που είχαν πολεμήσει εναντίον της κυβέρνησης και των συμμάχων από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.