Οι ηγέτες του ΕΑΜ/ΚΚΕ ξεκίνησαν να ομιλούν για αντίσταση μόνο μετά την επίθεση της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, αντιστρέφοντας τη μέχρι τότε φιλοναζιστική θέση τους, ανταποκρινόμενοι στην εντολή της Κομιντέρν να πολεμήσουν τους Γερμανούς. Όμως, δεν θα δείτε το ΚΚΕ να συμμετέχει σε καμία πραγματικά αντιστασιακή ενέργεια, όπως σε δολιοφθορές που επιζητούσαν οι σύμμαχοι, παρότι έλαβαν τις πρώτες χρυσές λίρες από τη SOE, μέσω του πράκτορα «Οδυσσέα», το φθινόπωρο του 1941.

Ο Γιώργης Σιάντος είναι γνωστόν ότι ήταν εναντίον της ένοπλης αντίστασης μέχρι και το μέσον του 1942. Όλα άλλαξαν μετά τον Γοργοπόταμο, όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η Βρετανική Αποστολή και άρχισαν να λαμβάνουν αφειδώς όπλα, εφόδια και χρυσές λίρες.

Από τον Δεκέμβριο του 1942 καθορίστηκε ως στόχος η εξουσία μετά την απελευθέρωση. Η αντίσταση ήταν μόνο το όχημα, ποτέ ο σκοπός. Να διευκρινίσω βέβαια ότι αυτό αφορούσε τα ηγετικά στελέχη και το πλήθος των οπαδών. Είναι βέβαιο ότι υπήρχαν απλά μέλη του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που πίστευαν ότι πολεμούν τους Γερμανούς.