Η συμμετοχή στα κοινά είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση. Σε μια Δημοκρατία το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη. Και το καλύτερο όπλο απέναντι σε κάθε δημοκρατικό κίνδυνο είναι ο υπεύθυνος, ενημερωμένος και ενεργός πολίτης.

Η Δημοκρατία θέλει ενεργούς, σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες, οι οποίοι θα στέκουν ως το κύριο αντίβαρο απέναντι στην αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας.

Όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα θα πρέπει στους πολίτες να εξασφαλίσουμε συνθήκες γνήσιας ισότητας και πραγματικής παιδείας.

Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έλθει από μια πεφωτισμένη ελίτ, ούτε από έναν πολιτικό Μεσσία. Η ανάκαμψη θα έλθει με την μεγάλη αφύπνιση των πολιτών, που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας. Των πολιτών που σήμερα συχνά δεν βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά, αφού αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πέρα από τη σφαίρα της δικής τους επιρροής.

Η λύση για την σύγχρονη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενδυνάμωση και το σεβασμό των αντιπροσωπευτικών θεσμών και πρώτα από όλα του Κοινοβουλίου. Τον δραστικό εκσυγχρονισμό των κομμάτων, που αποτελούν πυλώνες του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Τον εκσυγχρονισμό και την ευλαβική τήρηση του Συντάγματος.