Σύντομο καὶ οὐσιῶδες, τὸ μήνυμα τοῦ Ἀρχιεπισκόπου στοὺς νέους μὲ τὴν εὐκαιρία τῶν ἐξετάσεων. Μακάρι τὰ κριτήρια ποὺ διαμόρφωσαν τὸ μήνυμα αὐτό, νὰ ἐπηρέαζαν ἐπίσης τὶς ἀποφάσεις τοῦ κλήρου μας γιὰ πλῆθος ἀνοιχτῶν προβλημάτων κι ἐν τέλει τραυμάτων…

Ήρθε ο καιρός του επόμενου βλέμματος (Καρούζος, Τα ποιήματα, Α’). Καιρός που οι λέξεις δέχονται το αποτέλεσμα της πρώτης ωρίμανσης. Της αρχικής αναζήτησης. Κανένα εξεταστικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την ομορφιά αυτής της περιπέτειας.

Άρα θα πρέπει να αντιλαμβάνεσθε ότι οι οποιεσδήποτε εξετάσεις δεν αγγίζουν το όραμα σας, τις ελπίδες σας, το μέλλον και τη δημιουργικότητά σας. Κάθε εξεταστικό σύστημα προσπαθεί «αντικειμενικά» να μετρήσει επίπεδα γνώσης. Έχουν αποτύχει όμως. Ο άνθρωπος και οι δυνατότητές του τα ξεπερνούν.

Επομένως μην παγιδευτείτε στη λογική της «αποτυχίας» ή της «επιτυχίας». Κάθε αποτέλεσμα αντιμετωπίστε το ως πρόκληση. Ως κάλεσμα για νέα αρχή, για αλλαγή πορείας. Ακόμα και πρόχειρα αν διατρέξετε την Αγ.Γραφή θα διαπιστώσετε πολλούς «αποτυχημένους» που κοσμούν τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.