Ἐξαιρετικὴ πρωτοβουλία τῆς Φινλανδίας, τὸ πέρασμα σὲ μιὰ πληρέστερη ἐφαρμογὴ τῆς διαθεματικῆς διδασκαλίας. Πολὺ σωστὰ ἀναγνωρίζεται ὅτι ἡ Μέση Ἐκπαίδευση δὲν εἶναι ὁ καιρὸς γιὰ νὰ πάρει ὁ μαθητὴς συστηματικὲς γνώσεις σὲ διάφορα ἀντικείμενα, ἀλλὰ νὰ μάθει νὰ σκέφτεται καὶ νὰ συνδυάζει, νὰ ἀποκτάει ἐπαφὴ μὲ τὴν κοινωνικὴ ζωὴ μέσα ἀπὸ τὰ μαθήματά του, κ.λπ.

__________

Παρ’ όλη την επιτυχία της η Φινλανδία δεν δείχνει να έχει εφησυχάσει, και για ακόμα μια φορά ταράζει τα νερά των παραδοσιακών μεθόδων, ξεκινώντας ένα από τα πιο ριζοσπαστικά προγράμματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πρόκειται να αντικαταστήσει την κλασική «διδασκαλία ανά μάθημα» με την «διδασκαλία ανά θέμα».

«Αυτή πρόκειται να είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της εκπαίδευσης στη Φινλανδία», δήλωσε η Liisa Pohjolainen, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα εκπαίδευσης νέων και ενηλίκων στο Ελσίνκι – την πρωτεύουσα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο Pasi Silander, διευθυντής ανάπτυξης της πόλης, εξήγησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα διαφορετικό είδος εκπαίδευσης για την προετοιμασία των νέων για την επαγγελματική ζωή». Πρόσθεσε ότι, καθώς οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αρκετά προηγμένους υπολογιστές, οι αλλαγές θα πρέπει να συγκλίνουν με τη σύγχρονη τεχνολογία.