Ελληνικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιώργος Σπανός, Του Χρόνου η ΑνάσαΆκουσα τον Γιώργο Σπανό “Χωρίς Ανάσα”, και μπορώ να βεβαιώσω πως η απουσία της δεν σημαίνει τον πνιγμό αλλά ορμή, δύναμη και συναρπαγή.

Θα παρομοίαζα το ύφος άλλοτε με Χατζιδάκι, Ξυδάκη ή Λένα Πλάτωνος, με παρέα τους Pink Floyd. Οπωσδήποτε πρόκειται για μουσική με μελωδίες και ενορχηστρώσεις αξιώσεων. Οι στίχοι επίσης είναι του συνθέτη (εκτός από ένα τραγούδι του Oscar Wilde), και δεν υστερούν, αντιθέτως, προέρχονται από σκέψη ασυνήθιστη για Έλληνες τροβαδούρους.

Ως προς το τραγούδισμα, ιδίως η Μπέττυ Χαρλαύτη υπερβαίνει το απλώς αποδεκτό — αλλά φαντάζομαι μερικά να τα λέει ο Κέηβ, και σκέφτομαι ότι κρίμα που δεν γνώρισαν τέτοια εκτέλεση και δεν τα γνωρίσαμε κι εμείς από τέτοια εκτέλεση.

Όχι παράπονα όμως. Ο δίσκος αξίζει, και σαν να μήν έφθανε αυτό, είναι διαθέσιμος δωρεάν από την σελίδα του συνθέτη σε mp3 υψηλής ανάλυσης και σε wav (lossless), ζιπαρισμένη με εξώφυλλα, στίχους και φωτογραφίες! Η ηχογράφηση δεν πρόερχεται από στούντιο της ECM, αλλά δεν είναι ούτε ενοχλητική.

1 Comment

  1. Γιώργος Σπανός

    Σας ευχαριστώ πολύ!