Άλλη μια φωνή που προειδοποιεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναθερμάνει την επαφή της με τα πολιτισμικά θεμέλιά της είναι καταδικασμένη να αποξενώνεται από τους λαούς και να οδηγείται στην διάλυση. Τα έθνη, η μνήμη, η ιστορία, η παράδοσή τους και φυσικά η βούληση να σκέφτονται και να προσδιορίζουν το μέλλον τους σύμφωνα με την συλλογική τους συνείδηση, δεν είναι αυτό που υπονομεύει αλλά αυτό που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς το οποίο η Ένωση δεν νοείται και δεν μπορεί να υπάρξει.

______

Ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban (15 Μαρτίου 2016) επ’ ευκαιρία του εορτασμού για τα 168 χρόνια από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία εναντίον των Αψβούργων (1848–49).

______

Η μοίρα των Ούγγρων έχει γίνει συνυφασμένη με εκείνη των εθνών της Ευρώπης και έχει εξελιχθεί να είναι τόσο πολύ μέρος της Ένωσης ώστε σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας λαός – συμπεριλαμβανομένου του ουγγρικού λαού – που να μπορεί να είναι ελεύθερος, αν η Ευρώπη δεν είναι ελεύθερη. Και σήμερα η Ευρώπη είναι τόσο εύθραυστη, αδύναμη και ασθενική σαν «ένα λουλούδι που κατατρώγεται από ένα κρυφό σκουλήκι».