Όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, είναι ευχαριστημένος με όλα, έστω κι αν είναι φτωχός και ίσως ασθενής και υποφέρει, επειδή τον ευφραίνει η χάρη του Θεού. Όποιος όμως δεν είναι ικανοποιημένος με την μοίρα του και γογγύζει για την αρρώστια του ή εναντίον εκείνου που τον προσέβαλε, αυτός να ξέρει πως κατέχεται από υπερήφανο πνεύμα και έχει χάσει την ευγνωμοσύνη του για τον Θεό.

Αλλ’ ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση μη στενοχωριέσαι, ζήτησε με επιμονή από τον Κύριο πνεύμα ταπεινό. Κι όταν έλθει σ’ εσένα το ταπεινό Πνεύμα του Θεού που αναζητάς, τότε μόνο θα Τον αγαπήσεις και θα βρεις ανάπαυση, παρ’ όλες τις θλίψεις σου…

Ποτέ σε όλη μου τη ζωή, ούτε μια φορά δεν εγόγγυσα για τις θλίψεις μου, αλλά τα δεχόμουν όλα από τα χέρια του Θεού σαν φάρμακο και πάντα Τον ευχαριστούσα. Γι’ αυτό ο Κύριος μου έδωσε να υπομένω ελαφρά τον αγαθό ζυγό Του.

Όλοι οι κάτοικοι της γης υφίστανται αναπόφευκτα θλίψεις. Και παρόλο που δεν είναι υπερβολικές οι θλίψεις που παραχωρεί ο Κύριος, όμως φαίνονται στους ανθρώπους αφόρητες και συντριπτικές. Κι αυτό γίνεται διότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να ταπεινωθούν ενώπιον του Θεού και να παραδοθούν στο θέλημά Του. Όσοι όμως άφησαν τον εαυτό τους στο θέλημα του Θεού, αυτούς τους καθοδηγεί ο Ίδιος ο Κύριος με την χάρη Του, και υπομένουν με ανδρεία τα πάντα για χάρη του Θεού, τον Οποίο αγάπησαν και με τον Οποίο θα δοξάζονται αιώνια.

Ως άνθρωπος η Θεοτόκος δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να νικήσει τις θλίψεις Της. Παραδόθηκε όμως στο θέλημα του Θεού, κι έτσι το Άγιο Πνεύμα την ενίσχυσε ν’ αντέξει τον πόνο της. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου η Παναγία έγινε η μεγάλη παρηγοριά στις θλίψεις για όλο τον λαό του Θεού.

Ο Κύριος έδωσε επί γης το Άγιο Πνεύμα, και όσοι Το έλαβαν αισθάνονται τον παράδεισο μέσα τους. Ίσως πεις: Γιατί λοιπόν δεν έχω κι εγώ μια τέτοια χάρη; Επειδή εσυ δεν παραδόθηκες στο θέλημα του Θεού, αλλά ακολουθείς το δικό σου θέλημα!

Παρατηρήστε εκείνον που αγαπά το δικό του θέλημα. Αυτός δεν έχει ποτέ ειρήνη στην ψυχή του, δεν ευχαριστιέται με τίποτε, γι’ αυτόν όλα γίνονται όπως δεν έπρεπε. Όποιος όμως δόθηκε ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού, έχει την καθαρή προσευχή και η ψυχή του αγαπάει τον Κύριο…

Κι εγώ, όταν ζούσα στον κόσμο προτού γνωρίσω τον Κύριο και το Άγιο Πνεύμα, στηριζόμουν στο λογικό μου. Όταν όμως γνώρισα με το Άγιο Πνεύμα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, τότε παραδόθηκε η ψυχή μου στον Θεό και δέχομαι οτιδήποτε θλιβερό μου συμβεί και λέω: «Ο Κύριος με βλέπει. Τι να φοβηθώ;» Προηγουμένως όμως δεν μπορούσα να ζω με αυτό τον τρόπο…

Όποιος παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού, ασχολείται μόνο με τον Θεό. Η χάρη του Θεού τον βοηθάει να παραμένει στην αδιάλειπτη προσευχή. Κι όταν ακόμα εργάζεται ή μιλάει, η ψυχή του είναι απορροφημένη από τον Θεό, γι’ αυτό ο Κύριος την πήρε υπό την προστασία Του.