Η αχαριστία είναι µεγάλη αµαρτία. Για µένα είναι θανάσιµο αµάρτηµα. Ο αχάριστος µε τίποτε δεν ευχαριστιέται Για όλα γκρινιάζει, όλα του φταίνε.

Τουλάχιστον να αναγνωρίζουµε την αχαριστία µας και να ευχαριστούµε τον Θεό µέρα-νύχτα για τις ευλογίες που µας δίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουµε καταπόδι τον δειλό διάβολο, ο οποίος θα συµµαζέψη τα ταγκαλάκια του και θα γίνη µαύρος καπνός, γιατί θα του έχουµε βρει πια το αδύνατο σηµείο.

Αν σκέφτωµαι τον άλλον που υποφέρει τόσο πολύ, δεν µπορώ να δικαιολογήσω τον εαυτό µου. Ενώ, αν σκέφτωµαι ότι εγώ υποφέρω και οι άλλοι είναι µια χαρά, ότι σηκώνοµαι την νύχτα κάθε µισή ώρα, επειδή έχω πρόβληµα µε το έντερο και δεν µπορώ να κοιµηθώ, ενώ οι άλλοι κοιµούνται ήσυχα, δικαιολογώ τον εαυτό µου, αν γογγύσω.

Το καλύτερο φάρµακο για µια αρρώστια είναι η πνευµατική χαρά, γιατί σκορπάει την θεία Χάρη στην ψυχή. Η πνευµατική χαρά έχει την µεγαλύτερη ιαµατική δύναµη για όλες τις αρρώστιες. Είναι η θεϊκή αλοιφή που επουλώνει τις πληγές, ενώ η στενοχώρια τις ερεθίζει.