Προφανώς η τιμή στην οποία πουλούσαν τα τιμαλφή τους ήταν πολύ μικρότερη από αυτή στην οποία τα αγόρασαν. Αλλά έτσι γίνεται όταν πουλάς δεύτερο χέρι και μάλιστα από ανάγκη.

“Ξεζούμιζε” ο Ριχάρδος τους πελάτες του; Όχι περισσότερο από όσο ξεζουμίζουμε εσύ κι εγώ τον έμπορο που γράφει στη βιτρίνα: “Κλείνουμε – τιμές κάτω του κόστους”.

Κάθε φορά που έχεις αγοράσει στη ζωή σου κάτι σε “τιμή ευκαιρίας” ο πωλητής είχε ανάγκη να το πουλήσει. Όχι μόνο δεν σε κατηγόρησε γι’ αυτό, αλλά σου ήταν ευγνώμων που τον εξυπηρέτησες την στιγμή της ανάγκης του. Διότι θα μπορούσε, παρά τις “τιμές κάτω του κόστους” να του μείνουν τα εμπορεύματα αμανάτι, και μετά το λουκέτο.

Τι θα έπρεπε να κάνεις για να μην τον ξεζουμίσεις; Να πεις, “άπαπα, εγώ δεν το αγοράζω αυτό το πουκάμισο με 15 ευρώ – θα σας δώσω από 40 ευρώ και πάνω”; Προς τι λοιπόν οι κατάρες για τον “μαυραγορίτη”;

Ο Ριχάρδος έλιωνε, λέει, τα κοσμήματα και τα έκανε χρυσές ράβδους. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να τα κάνει; Γλυπτά στο “σπίτι του λαού”, στον Περισσό; Και μετά, λέει, πουλούσε τις χρυσές ράβδους σε αλλοδαπούς εμπόρους. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να τις κάνει; Να τις καμαρώνει ντανιασμένες; Και σε ποιους θα έπρεπε να τις πουλήσει; Αλλοδαποί ενδιαφέροντουσαν, σε αλλοδαπούς τις πουλούσε. Δεν νομίζω να του ζήτησες καμμιά ράβδο – σε τιμή χρυσού, όχι κοσμήματος – και να σου είπε “όχι”.

Υπήρχε, λέει, ολόκληρο κύκλωμα πίσω από τον Ριχάρδο. Και πίσω από τον μανάβη σου υπάρχει κύκλωμα. Ξέρεις πόσοι έχουν ασχοληθεί με το μπρόκολο που αγοράζεις μέχρι να φτάσει στα χέρια σου; Πίσω από κάθε επαγγελματία υπάρχει κύκλωμα, ακόμα κι αν είναι περιπτεράς. Το κύκλωμα είναι παράνομο αν η δραστηριότητα είναι παράνομη. Αν όμως δεν είναι;

Ήξερα, βέβαια, ότι οι συναλλαγές με την Τουρκία δεν έχουν δασμούς. Άρα η λαθρεμπορία που διατυμπάνιζαν τα δελτία ειδήσεων και ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δεν έστεκε. Αλλά, από την άλλη, είναι δυνατόν να είναι τόσο άσχετοι, τόσοι αστυνομικοί και δικαστές μαζί; Έλεγα “μάλλον κάτι άλλο θα υπάρχει, άσε να δούμε”. Τελικά δεν είδαμε, γιατί δεν υπήρχε. Κι επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή: ναι, είναι τόσο άσχετοι.

Όμως η υπόθεση του Ριχάρδου έδωσε την ευκαιρία στον Τσίπρα για έναν τσάμπα λεονταρισμό και μάλιστα την ώρα που η Βουλή συζητούσε για τον ΕΝΦΙΑ.

Παρένθεση: ο ΕΝΦΙΑ, αυτός ο τερατωδώς άδικος ληστρικός φόρος που οδηγεί το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων στη δήμευση μπήκε για να μην πειραχτούν τα προνόμια της νομενκλατούρας του συστήματος, που ακόμα και σήμερα παίρνουν μέχρι 10 συντάξεις και 5000 ευρώ τον μήνα, ο ένας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2018, 365.613 άτομα παίρνουν σύνταξη από 1.500 ευρώ μέχρι πάνω από 5000 ευρώ, ενώ δίνουμε συντάξεις σε υπηκόους 116 άλλων χωρών!

Ο ΕΝΦΙΑ βάζει στα ταμεία του κράτους 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όταν οι πρόωρες συντάξεις υγιέστατων Δ.Υ. που πήραν σύνταξη στα 45 στα 50 και στα 55 κοστίζουν 7 δισ. ευρώ το χρόνο και η ετήσια χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ κοστίζει περισσότερο από 1 δισ.