Πολλοί καχύποπτοι θα σπεύσουν να πουν ότι αυτά δεν γίνονται. «Αυτή είναι η Ελλάδα», κάποιος είχε πει κάποτε. Ότι είμαστε καταδικασμένοι από την μοίρα μας και την νοοτροπία μας να μην βγούμε ποτέ από την κρίση που μας μαστίζει. Τους λέω να αντλήσουν δύναμη από την ιστορία μας.

Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας είναι μια βίαιη εναλλαγή θριάμβων και καταστροφών. Κρίσεων που θα γονάτιζαν κάθε άλλο έθνος αλλά και ξαφνικών λαμπρών αλμάτων προς τα μπρος.  Είναι μια ιστορία τραγωδίας αλλά και ανάστασης.

Φέρτε στο μυαλό σας τη διαδρομή της Ελλάδας από το 1821 και μετά. Από τα Δερβενάκια και τους μπουρλοτιέρηδες του Αιγαίου, στη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και την κατασπατάληση του πρώτου δανείου κατά τον εμφύλιο μεταξύ των επαναστατών. Από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του 1897 στην εποποιΐα των Βαλκανικών Πολέμων και στην Ελλάδα της συνθήκης των Σεβρών. Από την Μικρασιατική Καταστροφή στη μεγάλη εθνική ανασυγκρότηση του Μεσοπολέμου. Από την τραγωδία του Εμφυλίου, στο ελληνικό οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60. Από τη δικτατορία του ‘67 και την καταστροφή της Κύπρου, στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία και την είσοδο μας στην Ευρώπη.